Hoe het is begonnen
 
Wij zijn Theo en Helma van Rijswijk en hebben in 1996 onze eerste IJslandse Hond Ólafur in Vught opgehaald. Sinds 16 maart 2000 staat onze kennel geregistreerd bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland onder kennelnummer 36267. Vanaf die tijd is de IJslandse Hond niet meer uit ons bestaan weg te denken. Alles wat met de IJslandse Hond, IJsland en Scandinavische landen te maken heeft, heeft onze interesse. Wij wandelen erg graag en zijn veel buiten in de natuur samen met onze honden. We hebben een passie voor Scandinavische landen en gaan daar graag naar toe met onze honden.
 
Wij hebben gekozen voor een IJslandse kennelnaam. Ólafsfjördur is een klein pittoresk visserplaatsje in het noorden van IJsland waar wij tijdens onze rondreis door IJsland geweest zijn. Ook is in onze kennelnaam de naam van onze eerste IJslandse Hond Ólafur verwerkt wat wij erg toepasselijk vonden omdat wij door hem zijn gaan fokken. Naast informatie over de nesten die wij hebben gefokt, treft u op deze site ook informatie aan over onze eigen honden, de geschiedenis en verzorging van het ras. Ook delen wij graag de passie van mijn man Theo, namelijk de hondensport behendigheid en IJsland.
 
OLAFUR FRÁ THYTUR STADIR , FENJA FRÁ THYTUR STADIR EN AYLA FRÁ OLAFSFJÖRDUR  
Met onze reu Olafur is alles begonnen. Zoals gezegd hebben wij hem in 1996 opgehaald bij kennel Frá Thytur Stadir van Ans Beer in Vught. Door hem is onze interesse zoals hierboven omschreven ontstaan. Hij bleek een geweldige hond te zijn en was binnen no time Nederlands Kampioen. Ook wat karakter betreft was hij super en erg gemakkelijk. Hij heeft vier maal gedekt, twee maal in Nederland en één maal in Denemarken en één keer in Zweden. Inmiddels leeft hij niet meer en op 23 april 2013 (op 3 weken na 17 jaar oud) hebben wij Olafur laten inslapen. Fenja frá Thytur Stadir  kwam in januari 1998 bij ons  en met haar hebben wij ons allereerste nestje IJslanders gefokt. Op vier en een half jarige leeftijd hebben wij helaas Fenja moeten laten inslapen vanwege een zeldzame snel groeiende tumor. Dit had een enorme impact op ons en we hebben daar veel verdriet van gehad. Uit het nestje wat ze heeft gehad hebben wij Ayla op onze naam laten staan maar is bij bij iemand anders gaan wonen omdat wij al honden genoeg hadden. Met Ayla hebben wij één nestje gefokt en daar is het ook bij gebleven. 
 
TÖFRA LJÓSBRÁ LOTTA en LAGSI FRÁ OLAFSFJÖRDUR 
In die tussentijd begon het bij ons weer te kriebelen  en hebben wij in 2001 Töfra Ljósbrá Lotta geïmporteerd uit Noorwegen. Dat was een bijzonder lastig iets want op dat moment heerste de mond en klauwzeer crisis in Nederland en er was een verbod op het transporteren van dieren. Maar na het inwinnen van veel informatie en het verkrijgen van de benodigde papieren is het uiteindelijk gelukt. Lotta heeft drie nestjes gehad. Eind december 2015 hebben wij helaas Lotta moeten laten inslapen vanwege een snel groeiende tumor.  Ze is bijna 15 jaar geworden. We missen ons vrolijk "nootje" nog steeds. Uit de combinatie Lotta x Sámur hebben wij Lagsi frá Olafsfjördur gehouden. In Lagsi zijn stamboom zit Skessu-Salka die uit de zeldzame O-familie komt. Deze zeldzame bloedlijn dient dan ook behouden te worden. Voor de dekking zijn wij  met Lotta helemaal naar Oslo gereisd en zijn allerhartelijkst ontvangen door de eigenaren van Sámur. Wij zijn daar twee weken gebleven op een camping. In die tussentijd hebben wij dankzij de eigenaren van Sámur, Oslo en omgeving goed leren kennen. Op 23 juni 2013 zijn er puppen in Amerika geboren waarvan onze reu Lagsi de vader is. Meer hierover kunt u lezen op deze pagina. Inmiddels is er op 29 september 2013 ook in Duitsland een nestje geboren waarvan Lagsi de vader is. Theo heeft behendigheid getraind met Lagsi en met succes. In 2011 heeft Lagsi de derde plaats behaald van de B-midi klasse van de Nederlandse Kampioenschappen van de FHN (Federatie Hondensport Nederland). Na het behalen van een tweede plaats op de officiële  clubkampioenschappen op de Traef in Denemarken in 2014, is Theo met Lagsi vanwege zijn leeftijd gestopt.
 
GRÍMA FRÁ FUGLATORGI, BRENNA FRÁ OLAFSFJÖRDUR en LUKKA FRÁ OLAFSFJÖRDUR
Gríma frá Fuglatorgi deed in het voorjaar van 2003 haar intrede bij ons. Met Gríma hebben wij behendigheid, flyball en schapen drijven gedaan. Daar had zij erg veel plezier in. Zij bleek een natuurtalent te zijn wat schapen drijven betreft en dat heeft ze waarschijnlijk aan haar dochter Lukka meegegeven want ook zij toont behoorlijk interesse in schapen. Wij hebben veel shows met haar gelopen en Gríma was zeer snel Nederlands Kampioen en werd zelfs Internationaal Kampioen. Daar zijn wij best trots op want veel internationale kampioenen zijn er niet in Nederland. Gríma heeft inmiddels drie nestjes gehad. Ze heeft nog geruime tijd van haar oude dag kunnen genieten. Helaas hebben wij haar in maart 2018 moeten laten inslapen. Van haar laatste nestje hebben wij Brenna frá Olafsfjördur gehouden. Brenna heeft inmiddels ook al twee nestjes gehad en geniet inmiddels van haar oude dag bij ons.Vanwege verdrietige en onvoorziene omstandigheden hebben wij Lukka frá Olafsfjördur op ruim 4 jarige leeftijd eind 2013 in huis opgenomen. Lukka is een dochter van Gríma. Het was niet de bedoeling omdat wij al honden genoeg hadden maar uiteindelijk is het een goede beslissing geweest voor zowel de oude eigenaren als voor ons. Lukka is niet meer bij ons weg te denken en hoort er inmiddels helemaal bij. Ze heeft zich ontzettend goed aan onze roedel aangepast en dat was voor ons erg belangrijk. Lukka heeft inmiddels drie prachtige nestjes op de wereld gezet en geniet nu van haar oude dag hier bij ons.
  
Vier honden in huis is voor ons genoeg zodat wij elke hond de aandacht kunnen geven die ze nodig hebben. Wij hebben op dit moment een leuk stabiel roedeltje en daar genieten wij enorm van!
 
 
 
Hoe wij fokken
 
Om wat meer te weten te komen over de anatomie en gedrag van de hond heb ik het diploma KK1 (Kynologische Kennis 1) gehaald en heb ik KK2 gevolgd. Om mijn kennis op peil te houden volg ik regelmatig workshops over uiteenlopende zaken wat met de hond te maken heeft. Wij zijn lid van de rasvereniging Vereniging De IJslandse Hond in Nederland en fokken volgens de regels van deze rasvereniging. Ons doel is de rasstandaard zo dicht mogelijk te benaderen waarbij karakter en gezondheid bij ons voorop staan. Beide ouderdieren worden onderzocht op HD (heupdysplasie) en op alle erfelijke oogafwijkingen. In de loop der jaren hebben wij een aantal nesten met heel veel liefde en plezier gefokt. Wij hebben maar af en toe een nestje liggen. Dit is omdat wij niet zoveel honden hebben en alleen willen fokken als wij ook al onze vrije tijd (acht of negen weken lang) in een nestje kunnen steken.
 
Vanzelfsprekend worden de pups bij ons in de woonkamer geboren en groeien daar op totdat ze acht weken oud zijn en naar de nieuwe eigenaren kunnen. Op deze manier maken ze op jonge leeftijd al kennis met alle geluiden en bezigheden die bij ons huishouden horen. Wij doen alles aan een goede socialisatie en geven u documentatie mee hoe daar mee verder te gaan want de socialisatie stopt niet als ze acht weken oud zijn! Als de puppen ongeveer 4 weken oud zijn beginnen wij met de zindelijkheidstraining. Zodra ze wakker worden, hebben gegeten of na het spelen, pakken wij de pups op en zetten ze in de tuin op het gras zodat ze heel snel leren dat ze daar hun behoefte moeten doen. Zodra ze zes weken oud zijn gaan we met de auto naar de dierenarts waar ze hun eerste inenting krijgen en worden onderzocht op afwijkingen en/of ziektes. Ook wordt gelijk het dierenpaspoort in orde gemaakt. Op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken worden de pups ontwormd. Een vervolgschema krijgt u ook mee. Uiteraard zijn ze gechipt door de Raad van Beheer en volgt er een nestcontrole. Ook wordt er een DNA profiel van beide ouders en de pups gemaakt zodat u zeker bent van de afstamming. Wij maken met veel zorg een informatie map voor u waarin staat hoe u met uw pup om moet gaan. Ook vermelden wij daarin iets over parasietenbestrijding, opvoeding, zindelijkheidstraining, voeding en nog veel meer tips die u kunt gebruiken. Wij werken met een koopcontract volgens een model van de Raad van Beheer. Deze kunt u van te voren lezen en krijgt u ook mee zodra u de pup komt halen. In dit koopcontract staan de rechten en plichten van beide partijen vermeld. Er is ons heel veel aan nazorg gelegen en u kunt altijd bij ons terecht voor vragen en/of advies. Ook vinden wij het erg leuk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van uw pup en indien mogelijk komen wij bij u langs als de pup tussen één en anderhalf jaar oud is.
 
Als u meer informatie wilt kunt u altijd contact met ons opnemen. Deze site wordt regelmatig bijgehouden dus komt u gerust nog een keer terug om een kijkje te nemen.
 
 
 Helma met Frigg en Fenja geboren op 29 augustus 2013